Barion Pixel

Mint tudjuk a jelenleg kialakult helyzet miatt gazdasági visszaesés tapasztalható közel minden szektorban. Sok gazdasági elemző szerint az érdemi javulás 2021-től várható. A piaci szereplők kivárnak, bizonytalan a pénzügyi szektor és nincs ezzel másképp a termelési szegmens sem.

Bár történtek gazdaság élénkítő intézkedések az állam részéről, sajnálatosan sok cég választja a tömeges elbocsájtást mint megoldást, hogy valamelyest kompenzálja a hiányokat.

Mindenki tudja, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit próbára tesz. Tudjuk, hogy a fizetések csökkentése nehezen kivitelezhető, de ha egy csoport közösen határozza el magát, hogy önkéntesen lemond bizonyos százalékáról a jövedelmének, alternatív megoldást jelenthet. Itt most nem térnék ki a kollektív szerződésekre, de egy cégen belüli felmérés után lehet következtetni, hogy ki, melyik lehetőséget választaná. Vagy megszűnik a munkaviszony, vagy meghatározott ideig csökkentet bér kerül kifizetésre, amit egy üzemi tanáccsal, illetve egyes szakszervezeteket bevonva érvényesíteni lehetne. Igen, ez egy rögösebb út, de dolgozói szemmel még mindig biztosabb lehet, mint a munkanélküliség.

Ha végképp nincs más megoldás, és nem tudjuk megtartani dolgozóinkat, tegyük azt racionálisan, olyan érveket felsorakoztatva, amely a jövőben megkönnyíti a cég fellendülését. Hogy miért is adtam ezt a címet ennek a cikknek?

Az nem más, mint a tudásbázis, a lojalitás, elkötelezettség!

Egy cégen, szervezeten belül, legyen az bármelyik szegmens (fizikai vagy szellemi dolgozó), ezen három alapelv mindenhol megtalálható.

  • Tudásbázis:

A tudásbázis elengedhetetlen egy cég életében. Vannak olyan emberek, akik tisztában vannak a folyamatok, termelési igények, produktivitás minden fortélyával, legyen az egy gyártósoron lévő összeszerelő munkatárs, vagy egy autóipari konstruktőr.

Határozzunk meg kulcspozíciókat, kulcsembereket, akiknek a pótlása igen sok időt venne igénybe. Törekedjünk arra, hogy a tudás megosztott legyen. Ahol az információk többsége egy kézben van, ott nagyobb a kitettség. Egy ilyen ember elvesztése a jövőben hatalmas anyagi károkat szülhet. Legyen az csak a betanulási idő, vagy rosszabb esetben, a dolgozó által elkövetett hibák, esetleg selejt.

Mivel nem biztos, hogy elsőre megtaláltuk az ideális jelöltet, így ez a kár sokszorozódhat. Ezek az összegek pozíciótól függően több millió forintos nagyságrendűek lehetnek, de rengetegszer találkozhatunk extrém esetekkel is, mint például egy gépi forgácsoló operátor, aki nem megfelelően kezelte a gépet, ezzel összetörte azt. Egy ilyen gép javítása több tíz millió forintba is kerülhet, ez egy dolgozó több éves fizetése.

  • Lojalitás:

Vannak olyan beosztottak, akik nem érzik jól magukat a munkakörnyezetükben, elégedetlenek a fizetésükkel, a vezetőjükkel, az irányelvekkel, és még lehetne sorolni. Az ilyen beosztottak munkaminősége, hatékonysága, vagy csak a ténylegesen munkával töltött idejük nagyban eltérhet a kiegyensúlyozott társaikkal szemben. Mivel a produktivitásuk kevesebb, így előfordulhat, hogy egy bizonyos pozícióra több alkalmazott áll rendelkezésre. Törekedjünk arra, hogy a problémák felszínre kerüljenek, és megfelelően ösztönözzük a munkavállalót.

  • Elkötelezettség:

Valamilyen szinten rokonságot élvez a lojalitással, de ezzel visszakanyarodnék bevezetőm második felére. Egy olyan munkatárs, aki hajlandó önként lemondani fizetése bizonyos százalékáról azért, hogy a cég megőrizhesse versenyképességét, talpon tudjon maradni, a jövőben is valószínűsíthető, hogy rugalmasabban kezeli a cég által meghozott döntéseket, kooperatívabban áll a feladatok elvégzéséhez. Ne felejtsük, a beosztottakat ne utasítsuk, hanem kérjük!

Záró szóként, ha az elbocsájtás mellett döntünk, tegyük azt humánusan! Bárkinek nagy traumát okozhat egy ilyen lépés, főként a jelenlegi gazdasági helyzetben. Törekedjünk az őszinteségre, a közvetlen kommunikációra, illetve emeljük ki pozitív tulajdonságait. Ha visszavárják az alkalmazottat, nyomatékosan emeljék ki! Ne hagyjunk kétséget, nyitott kérdést, győződjünk meg róla, hogy kielégítő információval láttuk el, és a legfontosabb, érveket sorakoztassunk fel, hogy miért szükséges a létszám csökkentése. Ezt ha tudjuk, gazdasági mutatókkal támasszuk alá!


Slide 1

legyél önazonos, és sajátítsd el az emberekkel
való bánásmód művészetét!

0
    0
    Kosár
    A kosár üresIrány a webshop!