Barion Pixel

De hogyan? Hangzik el a kérdés rögtön, ha ezt a kijelentést halljuk. Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ tudjunk adni, először is tisztáznunk kell azt, hogy mit is értünk karizmatikus személyiség alatt.

Az értelmező kéziszótár szerint a karizmatikus ember: „igen erős egyéniségű, a tömegekre delejes erővel ható (személy), meggyőző erővel bíró személy; varázsos, vonzó, megbabonázó”. Az igen tág fogalom mellett a gyakorlat azt mutatja, hogy a fogalmat mindenki máshogy határozza meg. Egy azonban közös  – a karizmatikus személy mindenkire jó benyomással van, magával ragadó, erős személyiségnek írják le, aki ráadásul jószívű és igazságos is.

A karizma tehát nem egy tulajdonság, hanem sok-sok jellemző együttese, amely külön-külön egyaránt hatékonyan, jól fejleszthető. Hoztunk három példát, amely jól szemlélteti a karizma fejleszthetőségét.

Hogyan legyél mindig magabiztos, céltudatos?

A magabiztosság az egyik legnehezebben fejleszthető tulajdonság, hiszen el kell hozzá fogadnunk önmagunkat és tisztában kell lennünk képességeinkkel. A magabiztosságot több tényező is meghatározza, de ami a legfontosabb és amit ezúttal kiemelünk az az, hogy tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk elérni és hogy ehhez pontosan milyen lépések szükségesek.

Az emberek nagy többsége nagyon nehezen fogalmazza meg, hogy mi az, amit el akar érni az életben. Rengeteg dolgot fel tudnak sorolni, amit mindenképpen el akarnak kerülni, de azt, hogy mi a céljuk, azt kevesen. A céltalanság pedig egyenlő a bizonytalansággal. Képzelj csak el egy sofőrt, akinek nem adnak meg úti célt: minden egyes kereszteződésnél megáll gondolkodni, miközben a többiek mind lehagyják. Nincs ez másképp ebben az esetben sem – ha nincs célod, az élet elhalad melletted.

Ha megvannak az elképzeléseid a jövődről, megtervezted a hozzá szükséges lépéseket, alaposan utánajártál az akadályoknak és annak, hogy kerülheted el őket, akkor nincs mitől tartanod. Ebben az esetben, ha megkérdőjeleznek is lesz válaszod, nem lesz, ami eltántorít a céljaidtól. Egyszer csak azon kapod magad, hogy az emberek határozottan melléd állnak és támogatják az utadat, mert bíznak az elszánt törekvéseidben.

Hogyan inspirálj, győzz meg másokat, építs minőségi kapcsolatokat?

A karizmatikus vezetők egytől egyik kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkeznek. Nem véletlen, hiszen ha egy vezető nem érthetően adja át az információt a beosztottaknak, az az eredmények elmaradásán túl konfliktusokhoz is vezethet. Emellett a minőségi kapcsolatépítéshez elengedhetetlen a megfelelő kommunikációs szint.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a kommunikáció nem csak verbális jelekből áll. A kommunikációt végtelen mennyiségű non-verbális elem kíséri. Az elmaradt vagy épp túl erős metakommunikáció épp ugyanolyan félreértésekhez vezethet, mint egy rosszul felépített mondat.

A jó hír, hogy mind a szókincs, a beszéd felépítés, mind pedig a metakommunikáció számtalan kommunikációs gyakorlattal, nyelvi játékkal hatékonyan fejleszthető.

Empátia, udvariasság, kedvesség fejlesztése

Ez az egyik legkönnyebben fejleszthető tulajdonság, hiszen az alapjai mind-mind papírra vannak vetve és szó szerint tanulhatóak. Természetesen a valódi empátiánál, a szívből jövő mosolynál nincs erősebb, azonban mindezek mellett is érdemes elsajátítani az alapvető etikett szabályokat. Ha valaki mélyebben beleássa magát a témába, meglepődik, hogy vannak bizony olyan pontok, amelyek nem mindig egyértelműek.


Slide 1

legyél önazonos, és sajátítsd el az emberekkel
való bánásmód művészetét!

0
    0
    Kosár
    A kosár üresIrány a webshop!